Fahéj

Vitaminok és ásványi anyagok a fahéjban

(0/0)

A fahéj ízletes és sokoldalú fűszer, amit kis mennyiségben használva kiválóan használhatunk az ételek ízesítésére. Míg általában a fűszerek nem járulnak hozzá a napi tápanyagbevitelhez, addig a fahéjnak megvan azon előnyös tulajdonsága is, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: kalciumot, mangánt, A- és K-vitamint. Éppen ezért érdemes fahéjjal ízesíteni a zablisztet, a tejszínt, a búzát, a müzlit vagy akár a reggeli kávét is. A fahéj jól passzol bizonyos szószokhoz, a curry ételekhez, a pogácsákhoz, muffinokhoz és süteményekhez is.

fahéj

Tápanyaginformáció

Egy evőkanál fahéj összesen 19 kalóriát, 0,3 g fehérjét, 0,1 g zsírt, 6,3 g szénhidrátot és 4,1 g rostot tartalmaz az USDA szerint. Rosttartalma igen jelentős, hiszen a felnőttek számára az ajánlott bevitel 38 gramm a férfiak, míg 25 gramm a nők esetében.

Kalcium

Egy evőkanál fahéjban 78 milligramm kalciumot találunk, ami majdnem 8 százalékát teszi ki a napi szükségletnek. Ez jelentős mennyiségű kalcium, ha azt vesszük figyelembe, hogy a fahéj bármilyen étel összetevője lehet, hiszen kis menyiségben nem módosítja annak ízét sem. A kalciumról pedig köztudott, hogy nemcsak a csontok egészségeshez és erősségéhez szükséges, hanem az izmok megfelelő működéséhez és a véralvadáshoz is.

Mangán

A mangánnak számos létfontosságú funkciója van a szervezetben, például részt vesz a kollagéntermelésben, elősegíti a sebgyógyulást és a csontok egészségét. Továbbá a mangán része egy antioxidáns enzimnek, a szuperoxid-dizmutáznak, ami segít megelőzni a szabad gyökök okozta károsodásokat a szervezetben. Egy evőkanál fahéjban 1,4 mg mangán van, a felnőtteknek pedig napi 2 mg-ra van szüksége.

A-vitamin

Egy evőkanál fahéj 23 NE A-vitamint tartalmaz, naponta ebből a vitaminból pedig a férfiaknak 3000 NE-t és a nőknek 2300 NE-t kell fogyasztani. Az A-vitamin fontos szerepet játszik a különböző testi folyamatok szabályozásában, a növekedésben, a fejlődésben és a látásban is.

K-vitamin

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely fontos a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez. A napi szükséglet K-vitaminból a felnőtteknek 120 mikrogramm a férfiak esetében és 90 mikrogramm a nőknél. Egy evőkanál fahéj biztosít 2,4 mikrogrammot ebből a vitaminból.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).