A hidegebb hónapok megjelenésével a köhögés, a nátha és a torokfájás is nagy mértékben jelentkezik. Ebben pedig csak hátráltató helyzet, ha valamilyen közösségbe járunk nap, mint nap, legyen szó munkahelyről, iskolásról, vagy óvódáról. A fahéj egy igazán nagyszerű fűszer, amely számos jótékony hatással rendelkezik. Jót tesz a vérkeringésnek, kordában tartja a koleszterint, gondoskodik a megfelelő emésztésről, kiváló fertőtlenítő és baktériumölő hatással bír. Megfázás alatt igazán hasznos segítőtársunk lehet, különösen akkor, ha a vezető tünet a torokfájás. Megfázás, nátha esetén sajnos nem tudunk mást tenni, mint a tünetek súlyosságát csökkenteni, ám sok esetben ez is megkönnyebbülést hozhat.
A fahéj tartalmaz gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítőként funkcionáló vegyületeket is, amelyek nagyon jól jönnek, ha torokfájással vagy torokgyulladással küzdünk.
Tipp! 1 teáskanálnyi fahéjat keverjünk el 1 evőkanál mézzel és ezt a keveréket fogyasszuk el egy nap alatt. Minden étkezés után szopogassunk el egy teáskanálnyi fahéjas mézet, illetve akkor, amikor a torokfájás kínzóvá válik. Fontos, hogy ne nyeljük le azonnal a keveréket, egy kis ideig tartsuk a szánkban, és 20 percig ne igyunk utána.
Már akkor elkezdhetjük alkalmazni a fahéjas mézet, amikor úgy érezzük, hogy bujkál bennünk valami és torkunk kiszárad vagy irritált. Naponta legalább ötször érdemes használni a keveréket, az utolsó adagot célszerű közvetlenül lefekvés előtt bevenni.
Ha kicsivel erélyesebben szeretnénk kezelni a torokgyulladást, akkor a fahéj mellé reszelt gyömbért is tehetünk a mézbe. Így egy igen intenzív illatú és ízű keveréket kapunk, ami ráadásul csípős is, de a hatása mindenképpen hasznos.
A gyömbér- amellett, hogy erősíti az immunrendszert- nagyszerűen képes vírusokat és baktériumokat elpusztítani mind helyileg, mind az egész testre kiterjedően. A gyömbér izzasztó hatásának köszönhetően segíti a szervezet tisztulását, továbbá az izzasztás által csökkenti a lázat is.
A fahéjas-gyömbéres mézes kezelést kiegészíthetjük gyömbérteával. Egy kiskanálnyi reszelt gyömbért forrázzunk le, hagyjuk állni 10 percig, majd mézzel ízesítve fogyasszuk el. A teát leszűrhetjük, de akár el is rágcsálhatjuk a kiforrázott gyömbért.
Hozzávalók:
1 rúd fahéj
1 teáskanálnyi reszelt gyömbér
1-2 vékony karika friss vagy szárított chili
1 db csillagánizs magjai összetörve
2-3 db egész kardamom (elhagyható)
A hozzávalókat főzzük 5 percig fél liter vízben, szűrjük le a teát, kis mézzel ízesítsük, majd fogyasszuk el két részletben, lehetőleg melegen.
Fontos! A fahéjat és a gyömbért nagy mennyiségben nem szabad alkalmazni vérhígítók szedése mellett, valamint várandósság alatt. Fűszerként, kis mennyiségben ártalmatlanok, de a fent említett tanácsok nem javasoltak várandós nőknek.
1500mg fahéj őrlemény tablettánként. Krómmal és kapormag kivonattal a normál vércukor szintért.
Ceyloni fahéj kéreg por kivonat kapszula. Az egészséges életmód részeként hozzájárulhat a szervezet szénhidrát-cukor egyensúlyának fenntartásához, egészséges szénhidrát-cukor anyagcseréhez.
A fahéj hozzájárulhat az egészséges szénhidrát-cukor anyagcseréhez. Kétféle fahéj létezik. Az egyik a jóízű, finom illatú, Ceylonból származó, ami a sütemények és a capuccino kitűnő kiegészítője. Élettani hatása nem jelentős. Ezzel szemben a másik típusa a kínai, cassia fahéj, melynek számos jótékony hatását igazolták. A Vitaking kapszula az utóbbi, cassia növényt tartalmazza.
100% természetes, hígítatlan, gázkromatográffal bevizsgált illóolaj ételek ízesítéséhez.